No sound in older games in dosbox

Post problems with getting games installed and running properly here.
Post Reply
nerdnils
Newbie
Newbie
Posts: 1
Joined: Thu Apr 06, 2017 11:59 pm

No sound in older games in dosbox

Post by nerdnils »

Hi there,

I can't get sound in older games to work. At the moment I am trying hole in one minigolf from 1989 and Litil Divil from 1993. The games work fine but I can't get them to play any sound no matter which soundcard I choose.
Tried a downloaded version and an old CD version of both I still got. Soundblaster is shown when dosbox starts. Using archlinux as operating system.

For example in Betrayal at Krondor from 1993 sound works fine. Why do those 2 games not give any sound?

How to get this running?

Greetings

[EDIT] In Litil Divil ist was an ashaming mistake: the configuration file was not writable. Hole in one minigolf still open[/EDIT]

User avatar
Rwolf
Way too much free time
Way too much free time
Posts: 967
Joined: Fri Jan 11, 2013 3:19 pm
Location: Sweden

Post by Rwolf »

Some games use their own setup programs to configure sound.

(I don't recall how Litil Divil did it, my copy is in storage somewhere.)

User avatar
Quadko
Darklander
Darklander
Posts: 2092
Joined: Fri Jun 24, 2011 10:07 am

Post by Quadko »

Maybe you need to set soundblaster settings in dosbox config?

I think dosbox defaults to 220, 7, 1 (original SB defaults); but many games defaulted to 220, 5, 1 (common/later default). But usually games had a way to configure that, as Rwolf says.

Here's the documentation for dosbox.conf sound card setup:
http://www.dosbox.com/wiki/Sound

Post Reply